anak2 murid

Thursday, February 18, 2010

Menjadi Popular

Satu perkara yang saya belajar (menerusi pemerhatian) daripada blogger-blogger popular adalah

Menulis Subjek Yang Unik atau Menulis Sesuatu Dengan Gaya Yang Unik

Sekiranya anda tidak dapat berbuat demikian, terimalah hakikat bahawa anda tidak akan menjadi blogger yang popular.

Baiklah, anda masih mahu menjadi blogger yang popular? Ikuti huraian saya di bawah.

Menulis Subjek Yang Unik

Pemilihan subjek adalah kritikal dan paling penting. Adalah sesuatu yang amat merugikan sekiranya anda menukar haluan blog anda dipertengahan jalan. Anda mungkin kehilangan pelawat sedia ada.

Cuba lihat blog-blog di sekeliling anda. Ada yang berkaitan masakan, ada yang berkaitan IT, ada yang berkaitan gadget terkini, ada yang berkaitan cari duit tambahan di internet, ada yang berkaitan penternakan dan berbagai-bagai lagi topik atau subjek yang dibincangkan.

Pilihlah subjek yang dapat anda tulis sekurang-kurangnya 1 minggu sekali. Jika tidak, anda akan mudah dihinggapi sindrom ‘writer’s block‘ iaitu keadaan di mana penulis tidak dapat menulis atau memulakan penulisan dalam tempoh yang sementara.

Tujuan menulis subjek yang unik adalah bagi memudahkan pemasaran blog anda. Pemasaran di sini adalah dari segi mulut ke mulut. Blog anda akan sentiasa diingati dengan 1 subjek sahaja. Dan pasti menjadi rujukan utama.

Ambil contoh, blog anda membuat ‘review’ setiap kereta buatan Proton. Subjek utama anda adalah ‘Kereta Buatan Proton’. Di dalamnya anda menulis tentang kereta-kereta yang dikeluarkan Proton, malah anda menguji setiap kereta keluaran Proton. Lebih baik lagi, anda melakukan tinjaun terhadap pengguna kereta Proton. Apakah hasilnya? Hasilnya, sesiapa yang mahukan maklumat tentang kereta Proton pasti tidak akan terlepas daripada melayari blog anda.

Menulis Sesuatu Dengan Gaya Yang Unik

Baiklah, jika sekiranya subjek yang anda selesa untuk menulis berupa subjek popular, misalnya Politik di Malaysia, maka gunakan gaya yang unik bagi menjadikan blog anda lebih popular berbanding saingan anda.

Blogger Raja Petra umpamanya, popular kerana hasil tulisan yang dilihat mampu mencabar kredibiliti pemerintah. Husin Lempoyang pula dengan gaya satira politik. Penarik Beca dengan gaya teguran tanpa tapis terhadap pemerintah mahupun pembangkang. Contoh-contoh blogger ini saya sebutkan kerana mereka ini popular melalui gaya mereka.

Anda juga boleh begitu. Antara subjek popular yang lain adalah mengenai selebriti di Malaysia. Tulislah dengan gaya yang unik sama ada anda memilih untuk memuji, menghentam mahupun membuat gossip. Tetapi haruslah diingat, tema yang ke arah positif lebih bertahan lama berbanding tema negatif seperti menghentam, menyindir dan membuat gossip.

Pilihan ditangan anda. Tidak ada yang mustahil untuk menjadi blogger yang popular.

Nota: Saya juga mempunyai blog yang tidak popular di IyasIlias.com. Tetapi tujuannya adalah supaya saya dikenali ramai agar mudah saya berurusan di dalam perniagaan internet. Tidak seperti saya, sekiranya anda mahu menjana wang melalui blog, anda wajib memilih pendekatan popular.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2012 Reserved to Ellyayah
Design by Kay SBK