anak2 murid

Thursday, December 2, 2010

Anda Belum Matang Sekiranya...

  1. Menghabiskan nilai kad telefon prabayar untuk berbual dengan kekasih sedangkan wang membelinya daripada kiriman ibu bapa anda.
  2. Rela menunggu berjam-jam, dalam hujan pula, untuk melihat gadis yang anda cintai melintas jalan sedangkan anda solat secara ekspres (kurang 2 minit untuk 4 rakaat) atau tidak solat langsung.
  3. Memarahi bahkan sanggup menampar adik anda yang tersilap cakap sebaliknya mampu tersenyum sekalipun dimaki hamun atau dihina oleh wanita yang anda minati.
  4. Sanggup membaca novel cinta yang beratus-ratus muka surat dalam tempoh sehari, padahal tidak pernah membaca Al-Quran walaupun satu muka surat setahun.
  5. Asyik terkenang wajah kekasih yang baru seminit berpisah dengannya tetapi tidak terkenang pun wajah ibu yang telah berbulan-bulan tidak anda temui.
  6. Susah hati jika tidak menerima surat, emel atau SMS daripada orang yang anda cintai sebaliknya anda tahu bahawa anda sendiri sudah lama tidak mengirim berita, menelefon atau memberi SMS kepada ibu bapa anda di kampung.
  7. Memakai pakaian yang sehabis cantik untuk dating dengan kekasih sebaliknya hanya memakai singlet atau tidak berbaju langsung ketika solat.
  8. Lebih banyak mengucapkan kalimah 'I Love You' berbanding kalimah zikir seperti Subhanallah, Alhamdulillah dan Allahuakbar.

MasyaAllah, mari kita sama-sama koreksi diri, perbetul mana yang tak kene dengan diri..agar ketemu hakikat kebenaran kehidupan ini.


Lumrah : manusia sering mengejar cinta dunia, sedangkan cinta itu tidaklah kekal. Hanya cinta Dia yang bisa memberi cahaya ketenangan dan mententeramkan jiwa si pemburu cinta.

3 comments:

mRa amira said...

like entry ^^

~ PIJA ~ said...

akak rase akak terlebih matang dah..anyway good entry..hehee

elleyayah . said...

kami matang.HAHA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2012 Reserved to Ellyayah
Design by Kay SBK