anak2 murid

Thursday, December 23, 2010

tips berblogging ikut cita rasa elleyayah

Go to fullsize image

entri terbaru elleyayah
siapa elleyayah?
thats me lah.  

orang selalu tanya camne traffic nak up la.dapat banyak reward la.kenapa blogger x suka singgah kat blog lah dan macam2 lagi ek

peringatan : blog ini pun bukan lah terkenal famous sangat pun.tapi apa salahnya elly berkongsi tip2 berblogging mengikut cara yang tak betul dengan anda semua

1. background mestilah kemas,cantik

(lumrah manusia sukakan kecantikan kan.yang datang kat blog anda tuh kan manusia bukannya haiwan.so perkemaskan lah blog anda tu cantik2 tau.jangan lah letak widget terabur kat sana-sini.habis pening sume visitor.huhu)

2. penggunaan kata-kata yang manis shj

(jangan lah nak mencarut kat blog anda tuh.nanti orang lain bace entri anda,ape tanggapan orang terhadap anda.bukan setakat anda hilang visitor malah anda juga akan mendapat dosa.so,tukarkan lah kata-kata carutan anda itu dengan kalimah suci Allah.lagi elok dibace.hehe)

3. kalau boleh bahasakan lah diri tu dengan panggilan yang elok ye

(jangan lah bahasakan diri "aku","kau" kat dalam entri anda.kot2 yg bace entri tu orang yg lebih berusia ke.kan xelok.seelok2nya gantikan panggilan diri "aku" kpd nama samaran lah)
contoh : aku rasa gembira sangat ditukarkan kepada elly rasa gembira sangat 

4. jangan sombong 

(rajin2lah blogwalking kat blog lain,tinggalkan jejak kat shoutmix ke,follow,tulis komen kat entri orang lain.mesti diorang rasa terharu dan cepat2 singgah kat blog anda)

5. join contest & GA

(kalau anda ada kelapangan tu,apa kata join GA & Contest.menang kalah tu lain cerita lah.bukan saja anda akan dapat hadiah (kalau menang) ia juga dapat tambahkan follower anda dan traffic up tuh.
nak baca lagi ape kebaikan join GA & contest ,klik sini

6.promote blog anda

( ni bukan lah sebab gedik2 nak publisiti murahan ke.katakan tidak tau.biarlah orang nak cakap ape.promote lah blog anda kat magazine ke,post kat fb,twitter ke,tempekkan kat newspaper ke,nak edarkan risalah pasal blog korang ke.apa2 shj.cara camni lah blog korang akan maju tau.
cube tengok irine nadia marcello dia pun promotekan blog dia kat majalah Remaja kan.dari situ lah dia mula famous.huhu.mana tau blog anda pun akan famous.usaha selagi termampu)

7. timbang berat blog anda

(salah satu sebab utama kenapa blog anda x ramai orang singgah ialah blog anda terlalu berat dengan widget sana sini.nak tunggu loading memang lambat lagi2 kalau line lembap.huhu.so,kalau anda nak timbang berapa berat blog anda klik sini

elly rase tu je lah tip-tip blogging yang elly nak sharekan kepada anda semua.selamat mencuba tau.huhu

ps : sejak akhir2 ni asyik2 nak update entri baru je lah.haha

Go to fullsize image
pesanan dari cik blogger : tinggalkan komen .hehe

12 comments:

Ya ALya said...

tq atas info yg di beri...

THE LEKAT LEKIT STORY said...

sy menggunakan bahasa diri aku & kau dalam entri tp dlm komen ttp saya sebabnya blog umpama diari seolah2 kita sdg bercakap dgn diri sendiri tp blog adalah diari moden yang di kongsi bersama org lain. Bahasa diri aku & kau rasanya ok lg.. tp lu Gua je agak krg sopan. So rasanya penggunaan aku & kau memang di terima berbanding gua lu.. 50-50.

ekinashikin said...

yezza..info yg bagus..
elly di tag

http://ekinashikin.blogspot.com/2010/12/jom-terjah-blog-anakdaraden.html

iZS said...

wah. timbang berat tuh best. gune dacing ke or penimbang ayam tuh?
ekeke
bape kati sorg? haha :p

thanx 4 da info babe :)

elleyayah . said...

oke.sama2 semua.elly cume share2 kan tips je tau. :D

E.d.Y said...

yeaa...setuju2

Nini D.. said...

elle....undian nanti guna En. Random...bukan manual..:)

Cikgu Fikri said...

fiq menggunakan AKU KAU bler wat citer dlm blog..huhuhh..
eh, ipgm raja melewar ae?
tahun 1991 ker?
klu cm tu pggl aku kau jerk lah..
bole?
huhuhhu..
ha`ah..IPIS..taun depan degree..
amik cos aper kt iprm?

Cikgu Fikri said...

anyway, follow this blog gak..
heheehhe :)

mama t0meLL said...

slm perkenalan..
suke n3 u 'tips b'blogging'.boleh dguna pakai coz sy budk br blajo..eh slh plak,sy mama br blajo b'blogging,hehehe..nk polo u la.jom la singgah belog sy =)

ahsfantasy24 said...

hehe.. betul3..
stuju ngan elly cyg!

klw cakna ngn sume tu,
owg akn ske bramah msra ngn kite
^^,

elleyayah . said...

terima kasih semua support blog elly .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2012 Reserved to Ellyayah
Design by Kay SBK