anak2 murid

Wednesday, December 29, 2010

braces


Go to fullsize image
hai all bloggers.tajuk entri kita pada hari ini ialah BRACES atau PENDAKAP GIGI.
hope entri ini akan mendapat sambutan ramai.amin~

bercakap pasal braces.mesti ramai yang cakap kan.itu satu trend ke atau keperluan?

setiap orang ada jawapan yang tersendiri lah.
kalau gigi dah sesak jam sana sini memang satu keperluan lah.

tapi bagi yang berada tuh.duit berkepuk2 dalam wallet
mesti diorang cakap braces nih satu trend zaman sekarang kan.

ingat x cerita UGLY BETTY atau YO SOY BETTY LA FIA (ejaan cam pelik shj) haha
time tuh braces nih x famous lagi lah.so,sape2 yg pakai braces time tu mesti ramai yang ejek diorang 
"eh,klon betty ke nih" haha

tapi jangan risau lah.tu zaman dulu la.zaman time braces x famous lagi.hihi

sekarang ni rata2 teen lebih prefer pakai braces kan even gigi dah cantik tersusun rapi.itulah yang dinamakan trend.duit ada,semua jalan lah.artis2 pun pakai braces tau

Go to fullsize image
misha omar .
tapi dia dah bukak dah braces tahun ni

Go to fullsize image
bintang kegilaan ramai
shahir AF8
me with braces.haha
elly nazari pun ada.HAHA

nak dengar cerita braces dari aku ?

jangan xtau tau.aku pun pemakai braces tegar gitu.besi2 kukuh nih dah berkawan ngan aku since aku form 5 lagi.2 tahun lebih lah.lama kot.memang patut lah aku digelar iron woman oleh ustaz aku dulu.haha
ntah bila lah nak bukak braces nih.xpe la,aku redha (ayat pasrah).act,tadi baru g appointment dentist tukar getah kaler biru tuh.dalam hati,nurse nih asyik2 biru je.tolong lah tukar pink ke.wawawa.tapi aku senyap la,takut kena marah la.better keep silent ek.

ni pengalaman aku la pakai braces nih

1st time pakai braces.of course la agak jakun n teruja sikit.asyik2 tengok gigi kat cermin.yelah,baru lah attractive.haha.pastu,pas makan je,mesti nak g washroom,nak gosok gigi pastu kumur2 ngn listerine lah.takut2 lah ada sisa2 makanan kat gigi tu ke.terselit sana-sini.malu den.haha.sampaikan,g sekolah pun bawak berus gigi n ubat gigi.hehe.time gosok gigi kat washroom tu,cover cun deh.hehe.tapi setelah 2 thn pakai braces nih,jarang la plak nk gosok gigi pas makan.hehe.kantoi.

2.makan memang xyah cite lah.sakit tuh gusi.nak kunyah laju2 pun da xleh.hoho.so,time tuh kena makan bubur je lah.sebabnya xleh kunyah,gigit sebab kan gusi rasa cam bengkak je.yeke?so,1 minggu kot aku makan bubur je la.kurus sikit lah time tuh.turun 3 kg dalam 1 minggu.xyah nak minum jusmate 5 lagi.haha.tapi dah lepas waktu berpantang tu,aku balun lah semua makanan.haha.dentist cakap jangan makan daging,mknn yg keras2 cam kacang ke.tapi aku makan je la semua tuh.ish2,rompong2 lah gigi tu adek.hehe

3.of course lah,ada gelaran yang pelik2 orang kasi kan macam

* iron woman 
* gigi besi
* cek pagar

dan macam2 lagi la.ntah,aku pun dah lupe la.tapi yang aku xleh lupe (baca ni)

*petikan kata-kata guru yang ajar aku bawak kereta tu
"eh,cantiknya dia tapi napa makan besi?"

ahh,agak berbisa ayat dia.tapi,aku xmakan hati pun la.sebabnya aku dah biasa.huhu.dapat pahala satu.Allah suka orang yang penyabar kan. <3

tapi dah lama2,semuanya ok lah.huhu

4.ceh,aku dikenali ramai kot.haha.bila orang tanye 

a - "sapa elly tu?"
b- " ala,yang pakai braces kaler hijau tu."
c- "ouh,elly braces.kenal2."

see,aku xtipu.aku lebih dikenali sebagai elly braces.i love.hehe.
(ada unsur2 gedik kat sini.padahal yg kenal aku cuma sorang dua je,bukan 1 malaysia) HAHA.AAK!(shortform)

_____________________________________

korang teringin ke nak pakai braces?kalau nak,jangan tunggu lagi la.cepat2 register nama kat klinik gigi tu.tunggu lama2 lagi mahal tau.

nak info pasal braces klik 


lagi info



selingan gambar aku bersama kawan2 seperjuangan
future guru BM yang garang
___________________________________________

Hukum Memakai Braces(Pendakap Gigi)

Go to fullsize image

mesti korang tertanya2kan apakah hukumnya memakai braces nih.
haram ke?jangan2 aku pun pakai braces nih.wawa

* memakai braces (pendakap gigi) tidak termasuk di dalam perbuatan mengubah gigi yang dilaknat Allah dan RasulNya kerana tujuannya bukan untuk mengubah ciptaan Allah dengan sengaja tetapi untuk membaiki kecacatan pada gigi. Gigi yang jongang sekalipun tidak mendatang kesakitan pada fizikal, tetapi mendatangkan kesakitan pada mental kerana dipandang hodoh oleh orang lain, menyebabkan kita tidak selesa apabila berhadapan dengan orang lain.

Wallahu a’lam.

sumber : http://www.iluvislam.com/v1/readarticle.php?article_id=820




jom join GA baru kalau nak dapat FM free gitu

klik sini

due date ; 11/01/2011 (11.11 pm)

Khairul Fahmi Che Mat (KFCM)


amboi,sudah famous ek dia nih sekarang.ni gara-gara dia berjaya menepis jaringan gol dari pasukan indonesia lah.good job

nama dia dah terpampang kat twitter la,paper,fb,blog.famous2.hehe

tapi jangan lupa tau.dia dah berpunya gitu.jum terjah blog gf dia.hehe


followers beribu2 gitu.sejak bf dia nih jadi famous la.hehe

tahniah pasukan malaysia



piala AFF suzuki 2010

skuad harimau muda menentang skuad garuda

malaysia vs indonesia

3-0 lah. haha

ape2 pun goodluck kepada pasukan malaysia tau.

go go malaysia

1st Lucky Draw by Misz Nana :)


anda blogger bertuah?jum join lucky draw by miss nana nak?
klik sini dan banner

nak tag

GIVEAWAY eqbalzack "SERBA SATU"


nak barangan IKEA percuma?
jum join GA ni.klik sini

due date : 1/1/2011
result : 1/1/2011 jam 11pagi


elly nak tag


http://www.zuhailazulkifli.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2012 Reserved to Ellyayah
Design by Kay SBK